Frb VUC & STX

Omkring trivsel og bæredygtighed


Mange er mere eller mindre magtesløse overfor hvad man kan gøre for at hjælpe klima og biodiversiteten i en bedre retning og en del prøver at ignorere det og kan gøre nogle lidt modløse.  - Men der skal egentlig ikke så meget til at bevæge sig i en bedre retning, hvilket kan hjælpe både sin egen trivsel og give bedre odds for vores efterkommere.


Jeg vil opfordre jer til at overveje hvilken af de to dyregrupper I helst vil tilhøre; Dem der lever i symbiose og hjælper hinanden eller dem der lever som parasitter og udnytter og svækker andre (som de fleste dyr jo gør, fordi det er den nemme/primitive måde).


Herunder er samlet tankevækkende figurer, som man kan lære meget ud fra. 

Her er et uddrag at figurer fra to i-bøger omkring klima, samt podcast, der er uddybet i pdf'en herunder.


Svært for folk at vide hvad der er effektivt. Så det anbefales fx at høre podcast: Vildt Naturligt - Er palmeolie og plastic så slemt? med gæsten: Professor Jannick Schmidt, Institut for Bæredygtighed og Planlægning, Aalborg Universitet. Ekspert i livscyklusvurderinger. Han siger at 90% er det vi går rundt og tror er historier, vi har fået indprentet. De 3 største ting er:
Bøf, Bil & Bolig (Især oksekød, fossil-biler samt olie/gas opvarmede huse og især der hvor huse, der kunne restaureres rives ned og erstattes af helt nye huse)


T.h. en tabel, med det som mange mener er vigtigst.


Herunder hvad gennemsnitsdanskeren udleder af CO2

Det tyder på at mange vælger ikke at tænke over det eller rigtig at gøre noget for at at leve med bæredygtigt, som det ses herunder. 

En lavt hængende frugt er at reducere mængden af kød (især oksekød) som man indtager i løbet af en uge. 
Der er så mange lækre alternativer, men vanernes magt, kan være svært for mange at lave om på.

PDF t.h. der går i dybden med et par DR podcast samt de to i-bøger: 

Fra samf iBogen: Bæredygtighed – en samfundsfaglig temabog om verdensmålene
af Liv Andersson Kihl og Liv la Cour, Systime 2024

+

Fra psykologi iBogen: Bæredygtig bevidsthed – om klimapsykologi af Heidi Koldtoft Engedal, Systime 2024

PDF med resultaterne fra Spørgeskema omkring trivsel og bæredygtighed der forløb over en uge omkring 1. maj 2024 på Frb VUC/STX annonceret på STX- og HF-intra.
Der var 25 fulde besvarelser, som man kan se af pdf'en t.h.










Uddrag af pdf'en herunder:

2.11. • Hvad tror du vil ØGE odds for at menneskeheden stadig er mangfoldige om 200 år?       (Se i pdf’en side 9 – 10)

Uddrag af 1½ side med forslag:

  • Ændring af vaner, tror jeg på er grundstenene. Ændring af vaner i form af føde, materielle goder, samt en generel forståelse af, hvad der gavner og ikke gavner miljøet.
  • At flere lærer at cykle eller bruge offentlig transport, og vores mad og rejse vaner bliver ændret

2.12. • Hvad tror du vil MINDSKE odds for at menneskeheden stadig er mangfoldige om 200 år?     (Se i pdf’en side 10 – 12)

Uddrag af lidt over en side med forslag:

  • Den fortsatte arrogance og egoisme.
  • Ingen politiske tiltag som tvinger til en ændring hos forbrugerne.
  • For meget forurening.
  • Krig
  • Kød hver dag
  • At fly forsætter med at flyve så ofte som de gør pt.
  • Overbefolkning
  • Natur fortsætter med at blive formindsket
  • Mikroplast
  • Individuel egoisme og grådighed

 

2.13. • Andre uddybende kommentarer, om hvorfor du synes det ikke kan betale sige at tænke på klima/miljøet, hvis det er det du synes, ELLER hvorfor du synes det er vigtig at gøre noget ved det og hvad vi kan gøre på Frb. VUC & STX.     (Side 12 i pdf’en)

Uddrag af 2½ side med kommentarer:

  • Jeg synes, at en lille forskel er en stor forskel. Derfor er det væsentlig for os at danne gode vaner på skolen. Det vil også kunne hjælpe med at videreføre vaner til dagligdagen, derhjemme, sammen med venner, så der bliver skabt en slags integration af gode vaner.
  • At ignorere klima- og miljøproblemerne ville være som at ignorere en voksende elefant i rummet. På Frb.vuc kan vi virkelig gøre en forskel ved at snakke mere om klima og miljø i alle vores fag. Det betyder, at vi ikke bare taler om det i naturvidenskab, men også i samfundsfag, dansk, historie - you name it! Det giver os en chance for virkelig at forstå, hvordan alt hænger sammen, og hvordan vi kan løse problemerne. Så kan vi finde kreative løsninger sammen.
  • Små skridt vi kunne starte med at lave en mangfoldighedsdag på skolen

Forslag til hvad der ellers kan ske af bæredygtige ting på Frb VUC & STX.
Fællesdoc her:
Idéer til bæredygtige ting på Frb.docx


Undersøgelse af om der er interesse for en bæredygtighed / trivsels dag på Frb VUC & STX og/eller igangsættelse af grupper/workshops der mødes frivilligt på andre tider/måder.

- Det er selvfølgelig helt op til dem der melder sig til hvad der skal ske:)

Link til fællesdoc med konkrete workshops som interesserede kursister på Frederiksberg VUC & STX kan tilføje og/eller skrive sig på: Forslag til workshops.docx